Introductie Projectdefinitie Data-acquisitie 3D constructie Fotogalerij Videos HD 360 VR Fotos Forum

Data-acquisitie



1. De archieven



De archieven die waarschijnlijk zullen bijdragen aan de virtuele reconstructie van het kasteel en de stad in de middeleeuwen zijn er weinig. De kwaliteit is echter niet verwaarloosbaar. De eerste opmerkelijke referentie is de kaart van "La Terre et Prévôté de Neufchâteau avec ses dépendances" daterend uit 1609 en beter bekend als de Arenberg-kaart (Fig. 1) . Dit canvas, geschilderd in olie, van 3,70 m bij 2,10 m, vormt het enige panorama van de tot nu toe bekende seigneurie. De schilder, geplaatst boven de Rue Saint Roch, gaf ons een voldoende nauwkeurige kaart van de stad, de wallen, de drie poorten, de smalle straatjes, de winkels en tavernes, de hal, de kapel, het kasteel en een uitzicht van de Seigneurie met zijn dorpen (die vandaag nog steeds allemaal aanwezig zijn), zijn gecultiveerde landen, zijn bossen en zijn kleine industrieën: molens, zagerijen, leerlooierijen, smederijen. Alle archeologische publicaties met betrekking tot deze periode zijn geïnspireerd op de kaart van Arenberg en bieden de best mogelijke interpretatie op basis van middeleeuwse kennis van de regio. Een ander bekend stuk archief is de tekening "Castrum Desolationis" van Louis de Frahan in 1657 na de bomaanslagen van Louis XIV (Fig. 2)



missing missing
Fig.1 - Carte d’Arenberg 1609

Ref. : Photo de l'auteur.
Fig.2 - "Castrum Desolationis" 1657

Ref. : "Histoire du Pays de Neufchâteau. La ville. La seigneurie. Le Ban de Mellier" de A. Geubel et L. Gourdet, 1956. Editions J. Duculot.




Andere bronnen van informatie bestaan in de 18e eeuw. Twee extra plannen van 1741 worden in de provinciale archieven bewaard . Het bevestigt de algemene locatie van het kasteel. Er is nog steeds een spoor van hoge en lage kasteel platsen, het provooste huis, de ruïnes van de kerker, de Lombard. Afgezien van de Griffon-toren, zijn alle andere elementen van het kasteel al in het midden van de 18e eeuw (Fig. 3) in puin . De tweede opname is veel te beknopt om te kunnen worden misbruikt. Hooguit enkele aanwijzingen over de wegen en de algemene uitstraling van het dorp, maar niets tastbaars in termen van kadaster (Fig. 4) . De kaarten van Ferraris in onze regio's van 1770 tot 1778 gemaakt in opdracht van de Oostenrijkse Nederlanden zijn te onnauwkeurig om ten volle van de wederopbouw van de middeleeuwse stad te profiteren .



missing missing
Fig.3 - Neufchâteau - Het kasteel en de bijgebouwen - 1741

Ref. : "La carte d'Arenberg de la terre et Prévôté de Neufchâteau en 1609 (avec le ban de Mellier et la seigneurie de Bertrix) de P. Hannick et J. M. Duvosquel, 1996
Fig.4 - Neufchâteau - Het kasteel en het dorp - 17..

Ref. : "La carte d'Arenberg de la terre et Prévôté de Neufchâteau en 1609 (avec le ban de Mellier et la seigneurie de Bertrix) de P. Hannick et J. M. Duvosquel, 1996




2. Bibliografie

Het middelpunt van alle publicaties tot nu toe is ongetwijfeld het prachtige boek "Histoire du Pays de Neufchâteau. La ville. La seigneurie. Le Ban de Mellier" door A. Geubel en L. Gourdet, 1956. Geen precieze voorstelling van de heerschappij in de Middeleeuwen zou vandaag niet mogelijk zijn zonder dit meesterwerk. Dit boek is slechts minutiae, precisie en jarenlange inspanning om al deze lokale historische kennis aan toekomstige generaties over te dragen . Andere publicaties zal van grote hulp zijn voor een zorgvuldige lezing van deze kaart met alle vereiste expertise. Deze verschillende bibliografische references worden hieronder vermeld.

  1. Kaart van Arenberg 1609
  2. "Histoire du Pays de Neufchâteau. La ville. La seigneurie. Le Ban de Mellier" de A. Geubel et L. Gourdet, 1956. Editions J. Duculot.
  3. "La carte d'Arenberg de la terre et Prévôté de Neufchâteau en 1609 (avec le ban de Mellier et la seigneurie de Bertrix) de P. Hannick et J. M. Duvosquel, 1996
  4. "Terre de Neufchâteau". Boek over de tentoonstelling georganiseerd van 11 april tot 4 mei 1968 in het stadhuis van Neufchâteau
  5. "Neufchâteau à livre ouvert" : hoofdstukken over het kasteel en de stad gepubliceerd ter gelegenheid van de 800e verjaardag van de stad Neufchateau,1999. Editions Weyrich
  6. "Castrum desolationis". Louis de Frahan, 1657.
  7. "Le château retrouvé" de Christian Kellen, 2010. Editions Weyrich
  8. "Initiation à l'architecture française" de Robert Bornecque, 2013. Presses Universitaires de Grenoble
  9. "La Wallonie - Le pays et les hommes" onder de wetenschappelijke leiding van H. Hasquin, 1975. La renaissance du livre.
  10. "La ville de Neufchâteau à l'aube du XIX e siècle. Essai de reconstitution du paysage. " de P. Hannick, 1975. Annales de l'institut archéologique du Luxembourg, Arlon. Tomes CVI- CVJJ Années 1975-1976


De meeste nuttige details die uit deze referenties zijn gehaald voor de constructie van het 3D-model van het kasteel en het dorp rond 1609 en in de volgende tabel samengevoegd . Elke nuttige informatie wordt volgens de referentie met een werkcommentaar voor de voortgang van het project weergegeven . Alles is geen absolute zekerheid en er zijn nog verschillende gebieden van duisternis over de ophoging van gebouwen of verschillende materialen bijvoorbeeld. Plaats wordt daarom overgelaten aan bepaalde aannames gebaseerd op de bekende middeleeuwse architectuur als er geen andere keuze is. Reden voor het belang van de opmerkingen en overwegingen in de onderstaande tabel. De bovenaanzicht (Fig. 5) uit [2] met zijn legenda wordt hier voor een beter begrip gegeven.

missing
Fig.5 - Het kasteel en het dorp rond 1600.

Ref. : "Histoire du Pays de Neufchâteau. La ville. La seigneurie. Le Ban de Mellier" van A. Geubel et L. Gourdet, 1956. Editions J. Duculot.


Informatie(s)
[Réf.]

Commentaar

7 staande toren

[3]

Waarschijnlijk 9 towers in oorsprong. North Tower (nr. 4) verwoest door artillerievuur. Zie meer bloot

Vierkante toren verwerkt in het provoost huis met houten toegangstrap

[3]

Stichting nog steeds zichtbaar in het Institut Saint-Michel.

Aan de achterzijde: deur beschermd door een kantelbare eg

[3]

Achterkant van het kasteel steiler dan vandaag.

Lage plaats: tuinen en put (midden)

[3]

Seignioriale gebouwen aan de voorkant van het kasteel

[3]

Alleen gezien vanaf de kaart

Lombard : SE schuur herbouwd met rieten dak. Ophaalbrug toegang tot het fort

[3]

Positie en oriëntatie moeten verduidelijkt worden

Toegang tot de brug naar het kasteel: structuur met 3 ezels

[1]

Alleen gezien vanaf de kaart

Muur met sloot

[1]

Steile helling en tegenhelling binnen de huidige kerk van 6-7 m breed en 6-7 m diep

[2]

Perspectiefkaart van het kasteel en het dorp

[[2]

Buitenmuur: schatting 12 m

[2]

Bevestig de positie van de deur van Hamipré

[1],[2]

Lombard : muur rondom behalve kasteelkant

[2]

om de aanvaller onbedekt te maken

Hoge plaats: gekanteelde muur. Niet voor de lage plaats.

[3]

Kerker: bolvormig dak

[2]

Kasteel kapel in de buurt van de kerker

[2]

Alleen gezien vanaf de kaart

Lage plaats: lage muur zonder kantelen of grote torens

[3]

Lage plaats: grote put bedekt met een kegelvormig dak

[3]

De informatie lijkt erg gefragmenteerd. De uitdaging zal zijn om alles opnieuw samen te stellen met een globale samenhang voor ons 3D-model van het kasteel en het dorp. De implantatie lijkt nogal nauwkeurig en de overblijvende ruïnes zijn aanwezig om deze implantatie te bevestigen. De moeilijkheid is groter voor de gedetailleerde architectuur van het kasteel waar meningen uiteenlopen. Een voorbeeld: kanonterrassen. Over de hele omtrek van het kasteel ... of niet? Vragen blijven ook over de exacte positie van de Lombard. Elk van deze informatie zal zo nauwkeurig mogelijk verwerkt worden voor de constructie van het 3D-model.
Het beoogde resultaat is een update van dit ridderlijk perspectief van de heer L. Gourdet in 1956 (Fig. 6) met de aanvullende archeologische kennis verkregen sinds en met de hulp van alle krachtige computerhulpmiddelen van vandaag.

missing
Fig.6 - Het dorp en het kasteel. Cavalier perspectief.

Ref. : "Histoire du Pays de Neufchâteau. La ville. La seigneurie. Le Ban de Mellier" de A. Geubel et L. Gourdet, 1956. Editions J. Duculot.


3. Opgravingen

In het kader van de viering van de 800e verjaardag van de stad en de toevallige ontdekking van de sporen van de donjon en de aangrenzende vliesgevel, werden er opgravingen gestart door de Waalse Archeologische Dienst onder leiding van de heer Henrotay. Hier gaan we verder met de belangrijkste elementen:

    2000
Chronique de l'archéologie wallonne - Gedetailleerd rapport
  • Fundament met een ronde toren van 14,5 m. Bevestiging van de grote afslag vermeld in [2].
  • Het primitieve niveau van de plaats is 1,20 m lager dan vandaag
  • De grote afmetingen van de basis van deze toren maken het tot een meestertoren die de vliesgevels domineert en de andere flankerende torens
  • Deze massieve toren is van een ontwerp waarvan de prototypes dateren uit het bewind van Philip Augustus (1180-1223). Belangrijke informatie die ons zal dienen als een architectonische gids voor de reconstructie ervan.
  • Het kasteel heeft een vierkante toren (in de kelder van het Institut Saint-Michel) genaamd kerker die vóór de cirkelvormige toren kon zijn gevonden

  • missing
    Fig.7 - Locatie van de behuizing. In het zwart werden de overblijfselen van de toren in 2000 gespot.

    Ref. : Infographie M. N Rosière, service Archéologie, Dir. Luxembourg, MRW


    2002
Chronique de l'archéologie wallonne - Gedetailleerd rapport
  • Voortzetting van de opruiming van de vesting. Courtine lage rechter oostkant.
  • Buitenbekleding van de gordijngevel over een lengte van 24 m.
  • Demonstratie van een splitsing om met de rotsachtige dagzomende aardlaag te volgen.
  • Het kasteel heeft een vierkante toren (in de kelder van het Institut Saint-Michel) genaamd kerker

  • missing
    Fig.8 - Opruiming van een gordijn. Bovenaanzicht van de castrale behuizing. In zwart werden de overblijfselen ontdekt in 2002. -

    Ref. : Service Archéologie, Dir. Luxembourg, MRW


    2007
Chronique de l'archéologie wallonne - Gedetailleerd rapport
  • Ontdekking van de toren grenzend aan het provoost huis van de graven van Rochefort
  • De toren heeft een buitendiameter van 16,92 m.
  • Slaat een meer bescheiden toren op met een binnendiameter van 3,60 m.

  • missing
    Fig.9 - Opruiming van de NE-toren. -

    Ref. : Service Archéologie, Dir. Luxembourg, MRW




Fig.10 - Reconstructie van het gordijn SE ... jaren van hard werken! Respect en bewondering.

Ref. : Foto van de auteur.