Introductie Projectdefinitie Data-acquisitie 3D constructie Fotogalerij Videos HD 360 VR Fotos Forum

Het dorpHet beschrijven van het dorp in al zijn details is een onmogelijke opdracht. De kaart van Arenberg geeft slechts een paar aanwijzingen voor de geschatte afmetingen van de gebouwen. Moeilijk om de geringste architecturale aanwijzing te verwijderen (type van metselwerk, dakbedekking, vakwerk, balustrades, enz.). Een interessant element te merken echter grotere gebouwen langs de beide hoofdassen van de stad (gebied rood weergegeven) (Fig. 57) die het centrum verbindt met de Saint Roch-poort naar het noorden en de andere die het midden en de Longlier-poort naar het oosten verbindt. Deze twee hoofdassen bleven vandaag: Grand'Rue en Franklin Roosevelt Street. De rest van de dorpswoningen zijn kleiner in omvang. Deze opmerking zal als leidraad dienen voor de reconstructie van de stad. Langs de belangrijkste gebieden zullen we het model van de vermeende burgerlijke huizen en meer weelderige uiterlijk (met twee verdiepingen gezien 3 niveaus van bessen die gezien op de kaart van Arenberg) terwijl de rest een hoop werk gedaan om het model "Marche 1600" zal tekenen met veel bescheidener woningen (bezoek aan FAM museum in Marche-en-Famenne, dat ik ten zeerste aanbevelen!) (Fig. 58) en die waarschijnlijk heel dicht bij het uiterlijk van het dorp Neufchâteau op hetzelfde moment. We zullen ook het aantal en de lay-out van de "intramurale" gebouwen op de Arenberg-kaart respecteren.

missing missing missing
Fig.60 - Het dorp

Ref. : Kaart van Arenberg 1609
Fig.61 - Marche-en-Famenne 1600

Ref. : FAM - Marche-en-Famenne
Fig.62 - Middeleeuws huis: een voorbeeld

Ref. : Blender 3D model van de auteur


Voor de architectuur van de huizen, zullen we enkele geweldige principes volgen (Fig. 59) :
  • Onderlaag in hard metselwerk (blootgestelde steen of kalk)
  • Vloer met vakwerkframe en maïskolfwanden.
  • Daken van verschillende variëteiten (riet, hout, leien)

Deze details zijn niet zichtbaar op de kaart van Arenberg, maar het arsenaal aan kleuren suggereert het gevarieerde gebruik van deze verschillende elementen.

Een eerste luchtfoto geeft ons een idee van het dorp als geheel (Fig. 60).

missing
Fig.63 - Het dorp in de Middeleeuwen - Luchtfoto

Ref. : Blender 3D model van de auteur


Het aantal gebouwen dat aan het intramurale oppervlak is bevestigd suggereert een meer luchtige implentatie dan in 1609. De dichtheid op de kaart van Arenberg is misleidend. De gebouwen zijn te groot in verhouding tot de beschikbare ruimte. Dit suggereert twee belangrijke commerciële slagaders die lijken op de configuratie van de stad vandaag riemen met kleinere huizen waarschijnlijk omringd door pennen voor de kleine fokkerij. Pure hypothese volgens de beschikbare ruimte.
De Grote Plaats van vandaag was al het centrum van alle commerciële activiteiten met zijn hal en de aangrenzende herbergen ("Mouton Blanc", "Grand Cerf"). Het stadthuis en de aangrenzende gebouwen in het midden van het plein worden hier als referentie achtergelaten. Niets is minder zeker over hun aanwezigheid in de Middeleeuwen in de periode die ons aangaat (rond de veertiende en vijftiende eeuw). Het herenhuis wordt in sommige werken halverwege de zeventiende eeuw genoemd.

Altijd leerzaam is de vergelijkende kijk tussen de Middeleeuwen en de stad van vandaag. De overeenkomsten in de implementatie zijn erg goed. Er overleven geen middeleeuwse gebouwen meer, maar de algemene intramurale configuratie is niet veel veranderd met de nieuwere gebouwen die ze vervangen. Om overtuigd te zijn, geven we hier een aantal vergelijkingen op verschillende punten in de stad.


( rol de muis "in" en "uit" op de volgende afbeeldingen om de vergelijking te zien )Fig.64 - De Grote Plaats

Fig.65 - Franklin Roosevelt straat

Fig.66 - Lucien Burnotte straat