De vierkante toren is naar alle waarschijnlijkheid de oudste toren van het kasteel. Deze constructie is typerend voor Romeinse kerkers uit de twaalfde eeuw na de eerste bouw van kastelen op een kluit land of een rotsachtige uitloper zoals hier het geval is. Deze rechthoekige of vierkante gebouwen werden gekenmerkt door zeer hoge en zeer dikke muren (Figb. 31) . Op de verdiepingen van het dak was er ook een houten dak. De toegang tot deze verdedigingstorens was over het algemeen op de eerste verdieping. Dit wordt bevestigd door een trap die duidelijk zichtbaar is op de Arenberg-kaart (Fig. 30) . De eerste niveaus waren gewelfd in steen en de anderen gescheiden door houten vloeren. Deze kerkers met passieve verdediging kunnen worden aangevuld met actieve verdedigingen, wat hier het geval is met machicoulis waarneembaar langs het dak op zijn afbeelding op de kaart van Arenberg.
De 3D-voorstelling verzamelt al deze elementen om deze vierkante toren, zetel van de provoost van de hertogen van Arenberg uit de vijftiende eeuw zo goed mogelijk weer te geven. (Fig. 32).
Fig.30 - De vierkante toren - 1609 Ref. : Kaart van Arenberg 1609 |
Fig.31 - De vierkante toren - referentie - Twaalfde eeuw ref. : "Initiation à l'architecture française" de Robert Bornecque, 2013. Presses Universitaires de Grenoble |
Fig.32 - 3D Model Ref. : Blender 3D Model van de auteur |
Totaal onzichtbaar vandaag, slechts een paar overblijfselen van muren blijven in de kelders en de begane grond van het Institut Saint-Michel.
Op de tijdloze projectie (Fig. 33) hieronder kunnen we de locatie van de vierkante toren onder de oudste gebouwen van het instituut zien. Er is ook de Griffon-toren op de achtergrond. Links zien we de toren die onlangs in de afgelopen jaren is opgegraven door Christian Kellen en zijn team. Het plein voor het instituut was de lagere binnenplaats van het kasteel. (Rol de muis "in" en "uit" op de volgende afbeelding om de vergelijking te zien)