Introductie Projectdefinitie Data-acquisitie 3D constructie Fotogalerij Videos HD 360 VR Fotos Forum

De ingang van het kasteelDe reconstructie van de ingang van het kasteel uit een fragment uit de Arenberg-kaart (Fig. 26) kan snel ingewikkeld worden. We onderscheiden echter enkele elementen. Deze toren lijkt relatief hoog in vergelijking met de rest van het gebouw. Het is zeker enorm in het licht van zijn blootstelling aan de vijand die via de stad en de Lombard het kasteel kan betreden. De pijlen ophaalbrug duidelijk aangegeven op de kaart van Arenberg is zeer bijzonder. Details worden hieronder (Fig. 27) gegeven. Voor de rest zullen we de hypothese opstellen van een verdedigingssysteem met de hourds op de top en boogschutters in het metselwerk. De top van deze toren zou uitgerust kunnen zijn met machicollures. Moeilijk te demonstreren.

missing missing missing
Fig.26 - De ingang van het kasteel

Ref. : Arenberg-kaart 1609
Fig.27 - De ophaalbrug met pijlen en de hourds

Ref. : "Initiation à l'architecture française" de Robert Bornecque, 2013. Presses Universitaires de Grenoble
Fig.28 - 3D Model

Ref. : Blender 3D-model van de auteur

Een bijzonder interessante oefening is om jezelf in dit kasteel te projecteren vanuit de omgeving van vandaag. Deze vergelijking is zeer leerzaam.

Deze projectie in het verleden geeft een enorme indruk van dit middeleeuwse fort zoals de machtige graven van Marck. (Fig. 29). Links zien we de toegangsdeur van het kasteel met zijn ophaalbrug. Vrijheid werd hier ingenomen met de houten reclameborden op de top van deze toren. Geen zekerheid. De Arenberg-kaart kan machicaties bovenaan deze gateway voorstellen . Rechts zien we de laatste tour ontdekt in 2007. Het is interessant om de hoogte van de torens van dit hoge hof met de hoogte van de klokkentoren van de huidige kerk te vergelijken . Al deze verticaliteit versterkt de kracht van het werk, dat nu volledig is verdwenen. Dit geldt vooral voor de grote toren, herbouwd aan de basis en zichtbaar op de achtergrond. (draai de muis 'in' en 'uit' bij de volgende afbeelding om de vergelijking te bekijken)


Fig.29 - De ingang van het kasteel